12 Απριλίου 2022

...a series of goodbyes


Η ζωή είναι μια σειρά από αντίο. Αντίο σε ανθρώπους, σε καταστάσεις, σε εμπειρίες, στους παλιούς σου εαυτούς... Όλα, καλά και κακά, έρχονται και φεύγουν· άλλες φορές πιο γρήγορα, άλλες πιο επώδυνα, άλλες χωρίς καν να προλάβεις να το συνειδητοποιήσεις. Μα πάντα κάτι μένει πίσω. Κι αυτά που μένουν, θα γυρίζουν στο κεφάλι σου, θα επιστρέφουν μια στο τόσο, κάθε τόσο, για μια ζωή. Τη δική σου ζωή.

Γι' αυτό κοίτα να χτίζεις όμορφες στιγμές, να δίνεις ουσία και προσοχή στα μικρά πράγματα και στις λεπτομέρειες. Μην περιμένεις να έρθει κάτι εντυπωσιακό, κάτι που θα σε ενθουσιάσει και θα σου μείνει αξέχαστο, έτσι από μόνο του στα ξαφνικά. Οι στιγμές, αν τις δεις απ' έξω, είναι όλες ίδιες. Συνεπώς, έχουν μόνο την αξία που τους δίνουμε. Δώσε αξία, λοιπόν· βάλε ουσία σε κάθε τι φαινομενικά μικρό, για να χτιστεί μια όμορφη ανάμνηση. Φέρε τους ανθρώπους σου κοντά σε ένα ιδιαίτερο γεγονός, κανόνισε μια λίγο διαφορετική συνάντηση, πήγαινε κάπου αλλού να πιείς τον καφέ σου μια ηλιόλουστη μέρα· κάνε κάτι που θ' αξίζει την προσοχή σου, πριν έρθει η στιγμή να του πεις αντίο. Γιατί θα έρθει και πάντα θα είναι πιο σύντομα απ' ό,τι πίστευες.

Η ζωή είναι μια σειρά από αντίο, γι' αυτό κοίτα οι αναμνήσεις τους να σε πληρούν, κάθε που θα επιστρέφουν.

2 σχόλια :

Clementine είπε...

<3
μαθαίνεις, με κάθε αντίο μαθαίνεις .. (λέει ο borges)

Jade είπε...

Clementine,
σωστός ο Borges. Κάθε ουσιαστικό αντίο έρχεται χεράκι χεράκι με έντονα συναισθήματα πόνου. Ο πόνος, από μια πολύ συγκεκριμένη σκοπιά, είναι ένδειξη καλής τύχης. Καλής τύχης, διότι είναι απ' τις λίγες στιγμές στη ζωή ενός ατόμου, που του δίνεται η ευκαιρία να πάρει κάποιο πολύ σημαντικό μάθημα. Με άλλα λόγια, προκύπτει η πιθανότητα να ωριμάσει. Αν, λοιπόν, εστίασεις στο μάθημα έχεις να κερδίσεις πολλά.